ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

Preuranjeni pubertet



Članak za roditelje, a mogu pročitati i djeca ako baš žele J

U nekom od ranijih tekstova kao tema našla se i pubertet, razvojne karakteristike, promjene i teškoće sa kojima se susreću kako dijete tako i roditelji. U okviru tog članka nisam se dotakla onih slučajeva kada doba puberteta dođe našto ranije nego je uobičajeno. U tom slučaju sa promjenama se sigurno još teže nosi samo dijete jer ne zna šta mu se dešava. A ni roditeljima nije lako. Kako  objasniti djetetu da je to što mu se dešava normalno i da je samo malo ranije započeo proces kada od djece postajemo odrasli?

Preuranjeni pubertet jednostavno je rana pojava puberteta. Javlja se i kod dječaka i kod djevojčica. Uzroci su razni i još su uvijek predmet raznih istraživanja. Ali evo nekih smjernica koje možemo imati na umu:

-          Preuranjeni pubertet je dosta češći kod djevojčica nego kod dječaka;
-          Promjena izgleda (dijete sve više nalikuje odraslom čovjeku);
-          Kod djevojčica je nerijetko prisutna pojava prve menstruacije vrlo rano ( već sa 8 godina);
-          Kod dječaka, prije devete godine možete primijetiti povećanje testisa, rast penisa i skrotuma i nagli opći fizički rast;

Međutim, ponekad su  promjene toliko izražene da mogu da zahtijevaju i liječničku pomoć. Naime, obzirom da se promjene dešavaju pod dejstvom pojačanog lučenja hormona, može biti potrebno uraditi nalaz endokrinologa. U slučajevima gdje je potrebno postoje lijekovi koji odgađaju pubertet i djeca ih dosta dobro podnose. Uglavnom je terapija potrebna ako će korist za djecu biti veća nego rizik. Naime, djeca u ranoj dobi djetinjstva nisu spremna psihički da se nose sa promjenama. Zbog istih mogu da se osjećaju drugačije, da su mimo svojih vršnjaka. A i vršnjaci mogu drugačije da gledaju na djecu koja su se ranije suočila sa promjenama koje su u fizičkom pogledu vidljive.

Psihičke promjene nisu vidljive na prvu, ali je utoliko teže ocijeniti koliko je dijete zbunjeno sa promjenama i koliko se uklapa u svoju sredinu. Sa svakim djetetom o bilo čemu da se radi potrebno je biti iskren. Tako i u slučaju preuranjenog puberteta. Važno je djetetu objasniti sve što ga zanima i ne dopustiti da se zatvara u sebe. Treba mu iskreno reći da se njegovo tijelo mijenja i da će se još puno mijenjati kako će rasti. Ako liječnik predloži odgađanje puberteta pomoću lijekova, oko toga također treba otvoreno i iskreno razgovarati s djetetom. Naravno, sa djetetom treba razgovarati jezikom koji će biti u skladu sa njegovom dobi. Ne bi bilo na odmet potražiti i pomoć psihologa, jer s pubertetom dolaze promjene raspoloženja, ponašanja, zbunjenost, introvertnost, a što je najvažnije – dijete postaje drugačije od vršnjaka što ga može učiniti žrtvom zadirkivanja. Psiholog u svemu može biti od velike pomoći djetetu i pomoći roditeljima da ga vode kroz ovo turbulentno razdoblje.




Nema komentara:

Objavi komentar