utorak, 3. ožujka 2015.

Pubertet



U tekstu koji slijedi možete da pročitate neke značajke vezano za doba puberteta. Ako imate oko 10 -11 godina onda ste se sigurno suočili sa određenim promjenama kako na fizičkom planu tako i na psihičkom, a možda nemate koga da pitate šta se to dešava sa vama? Potrudit ću se da vam odgovorim na neka vaša pitanja, a ako ne uspijem na sva slobodno mi postavite pitanje na savjetnica.mladitelex@gmail.com

Ja bih rekla da je pubertet doba „kad se ljubav proba“ J Malo se šalim, ali to je stvarno doba prvih simpatija i zaljubljivanja, prvih neuzvraćenih ljubavi i ljubavnih patnji...
A vjerujte mi, tako se rado sjećamo toga kada sve prođe. Slatko se nasmijemo svojoj ludoj zaljubljenosti u dječaka iz klupe, ili kada smo i po dva sata ranije kretali u školu ne bismo li putem sreli baš tu djevojčicu duge, lepršave , plave kose....
 
Uglavnom...ovako....

Pubertet  je doba kad se kako smo već i primjetili dešavaju baš velike promjene kod dječaka i djevojčica. Negdje oko 10 godine djevojčice primjećuju određene promjene u razvoju, dok dječaci to isto vide oko 12 godine života. Pubertet predstavlja period kada od djeteta postajemo odrasla osoba. I kako je to mnoštvo različitih dešavanja u nama, sazrijevanja, ludovanja hormona i još po nečega pretpostavimo da prolazak kroz to razdoblje nije uvijek lagan i jednostavan. Naime, nismo spremni da ćemo možda preko noći da tražimo od mame da nam kupi prvi grudnjak, ili ćemo se iznenaditi kada pred oglkedalom vidimo prve naznake buduće brade i brkova. A da ne spominjemo da nam više ne mogu niti jedne farmerke jer su se noge nekako izdužile pa nam je sve kratko i tijesno. Ili ogrubjeli glas kao posljedica mutiranja, kada dječaka koji se javi na telefon počnu da mijenjaju sa njegovim tatom, jer mu je glas odjednom ogrubio.
Vlastiti izgled je glavna mislao i okupacija, pa nam i te kako smeta ona buibuljica nanosu koja se pojavi upravo pred važan izlazak, ili u ponedjeljak u jutro , baš pred školu.
Osim tjelesnih promjena koje su brojne, uočljiva je i velika potreba za druženjem sa vršnjacima. Mama i tata postaju glavni „neprijatelji.“ Tako znamo postati malo drski, malo šutljivi, ili u stanju voditi višesatne telefonske razgovore, „visiti“ na facebook-u, ili satima pred ogledalom isprobavati različite odjevne kombinacije...a samo da ses vidimo drugima i da budemo dio ekipe.
Loše prihvatamo kritiku, i želimo da nas neko „vidi“ i „čuje“ kako bi ispunili svoje potrebe.

Tako se najčešće razumijevanje postiže u vršnječkim grupama, ili sa par najboljih drugova ili drugarica. I to je doba jakog povezivanja i doživotnih prijateljstava.

O pubertetu treba razgovarati, jer tako možemo da spriječimo sukobe i nerazumijevanje sa svojom okolinom. Osim na časovima odjeljenske zajednice pričajte i sa svojim roditeljima, sa najboljim prijateljima, kako biste znali da niste sami, da i vaši vršnjaci prolaze jednako kao i vi, ali i da su i odrasli nekad bili djeca i prošli kroz pubertet kao što i vi sada prolazite.

Pubertet završava sa razdobljem nazvanim adolescencija, o čemu ćemo pisati u narednom članku.


2 komentara:

  1. Odlicno napisan tekst s dosta savjeta,,ali veliki problem danasnjice je preuranjeni pubertet koji se javlja kod djece od 6 ili 7 godina pa cak i kod mladjih.roditelji cesto i ne razumiju sta se to desava s djecom,,,zamolila bih ako mozete o tome da pisete,,,,mislim da bi najbolje rijesenje bilo napraviti predavanja po skolama i za djecu i roditelje na temu preuranjeni a i zakasnjeli pubertet,,to je jako tezak period za dijete,,a i roditelje,,hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Vam na komentaru. Zahvaljujem i na ideji za neku od narednih tema. Sigurno da je o tom problemu potrebno govoriti. Slažem se da su evidentne promjene kod naše djece koje su uslovljene pubertetom kada o njemu još ni ne razmišljamo jer mislilo da su djeca premala.

    Puno pozdrava za vas!

    OdgovoriIzbriši