ponedjeljak, 9. ožujka 2015.

Adolescencija



Adolescencencija je doba sazrijevanja u kojem od djevojčica i dječaka postajemo djevojke i momci, a pri tome se dešava mnogo promjena koje nas pripremaju za teškoće i sve novo što nas čeka u odrasloj dobi. Od uljuljanog djeteta u svoj svojoj sigurnosti dočeka nas odgovornost i odluke koje moramo donositi kao odrasli.

Od doba puberteta koje je ispunjeno previranjima emocija i turbulencije u odnosima sa roditeljima, vršnjacima, nastavnicima i uopšte sa samim sobom, polako prelazimo u svijet odraslih kada nas dočeka sve ono pozitivno čemu smo težili dok smo bili mali, ali i teškoće, jer se od nas očekuje malo više nego kada smo bili djeca.

Da pojednostavimo...

Sve što se događa u adolescenciji se nepovratno mijenja i raste. Kako sam već napomenula teškoće proizilaze iz očekivanja drugih, najčešće roditelja, o našim vlastitim postignućima, planovima, nastojanjima...To sve zajedno kod nas može da proizvede osjećaj zbunjenosti i brige da li ćemo moći odgovoriti zahtjevima, odnosno da li ćemo biti u stanju zadovoljiti htijenja roditelja kako bi oni bili ponosni na nas. Problemi nastaju onda kada mladi čovjek želi da postane nezavisan od roditelja, ali pri tome ne želi da preuzme i dio odgovornosti. Tada se kod roditelja javlja ljutnja koja može da preraste u sukob. S druge strane adolescenti koji preuzimaju i odgovornosti, mogu da se suoče sa roditeljima koji nisu spremni da njihov maleni ptić želi otići iz gnijezda :)

Vrlo često dolazimo u iskušenje da ne znamo šta je ispravno a šta pogrešno, posebno kada se radi o temama vezanim za moralna pitanja, seksualnost i religiju. O svim ovim pitanjima prosuđuje se drugačije nego kad smo bili djeca, pristupamo im sa više znanja i još više uticaja okline, vršnjaka, pop kulture i slično...Problem nastaje ukoliko se nekom od ovih tema pretjerano zaokupimo te pri tome zanemarimo svakodnevne obaveze i društvena dešavanja.

Povećan stres povezan je i sa prelaskom iz osnovne u srednju školu, jer se iz sigurne sredine u kojoj svi svakoga znamo prelazimo u nepoznato gdje ne znamo šta sve možemo da očekujemo. Ovo se posebno odnosi na sklapanje novih poznanstava i odnosa sa vršnjacima. Ovdje je u novije vrijeme nešto drugačija situacija, jer su društvene mreže obuzele svijet,  u određenom dijelu omogućile da se veze sa vršnjacima događaju u drugom domenu. Adolescenti ostvaruju i razvijaju odnose putem društvenih mreža, izmjenjuju instant poruke, komuniciraju s drugima objavljujući svoje tekstove, fotografije i video-snimke. Samim time značajan dio dinamike grupnih i individualnih odnosa adolescenata danas se odvija u cyber prostoru.

Tu se kriju i potencijalne opasnosti kao što su nepoželjni oblici ponašanja, odnosno različiti oblici vršnjačkog nasilja.

U narednim članicima zadržat ćemo se na temama vezanim za adolescenciju kojih je tako puno, a poslije ćemo se osvrnuti na napomenute nepoželjne oblike ponašanja kako u cyber prostoru, tako i u vršnjačkim odnosima unutar školskih klupa ili drugih vršnjačkih grupa.


Nema komentara:

Objavi komentar