ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Šta je psihološko savjetovanje?

Psihološko savjetovanje je za svakoga ko želi da riješi neki problem ili unese promjenu u svoj život, a ne zna tačno kako dalje. Isto tako za ljude koji su u procesu rada na sebi i žele da nauče nove načine i pronađu nove inspiracije.
  • Psihološko savjetovanje ima smisla kada ne postoji dijagnoza psihičke bolesti,ali ipak postoji osjećaj ličnog nezadovoljstva ili osjećaj da stojite u mjestu, osjećaj da u Vašem ličnom razvoju ne vidite pomak naprijed.U ovim slučajevima psihološko savjetovanje Vam nudi stručnu podršku i pomoć za samopomoć pri konstruktivnom savladavanju Vaše životne situacije.
Psihološko savjetovanje je također  za svakoga ko želi da riješi neki problem ili unese promjenu u svoj život, a ne zna tačno kako dalje. Isto tako za ljude koji su u procesu rada na sebi i žele da nauče nove načine i pronađu nove inspiracije.
Ja Vam nudim vrijeme i prostor da izrazite Vaše osjećaje, strahove, doživljaje,kao i stručnu pomoć i podršku da probudite Vaše uspavane snage i resurse, da se oslobodite stvari koje Vas ometaju u Vašem ličnom rastu i razvoju i tako krenete novim putevima.
U slučaju nepredvidivih životnih situacija, naš regulisani život može da izađe iz ravnoteže tako da  naša psiha može da ima poteškoća u adaptaciji i može da reaguje na različite načine kako tjelesne tako i duševne prirode.
Te životne promjene mogu biti raznorazne:
-Gubitak voljene osobe,
-Gubitak posla,
-Bolest
-Razvod
-Novi životni ciklus (rođenje djeteta,odlazak djece iz kuće,penzionisanje..)
-Selidba…
Moguće reakcije su:
Povlačenje, izolacija, osjećaj unutrašnjeg nemira i pretjerane aktivnosti, neobjašnjivi osjećaj straha, ljutnje, tuge, bespomoćnosti…
Ponekad ove reakcije traju kratko vrijeme,ali ponekad mogu potrajati duže,tako da nam pogoršavaju kvalitet života.
Nudim pomoć i podršku u sljedećim oblastima vašeg života:
-Konflikti u međuodnosima
- Životno planiranje, poteškoće u donošenju životnih odluka
-Partnerstvo, porodica
-Odgoj djece
-Savladavanje stresa
-Osjećaj bespomoćnosti, nesigurnosti, promjene raspoloženja
-lične vizije,ciljevi,intuicija i kreativnost
Cilj psihološkog savjetovanja jeste ojačati Vase sposobnosti i potencijale,probuditi uspavane snage i iskoristiti ih (pomoć za samopomoć) tokom kriznih situacija.

Nema komentara:

Objavi komentar